Afgelastingen

Op dit moment zijn er geen afgelastingen bekend

Start het seizoen sterk: Tips om blessures te voorkomen

Start het seizoen sterk: Tips om blessures te voorkomen

Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur. Dit is ook een periode waarin blessures snel opgelopen kunnen worden. De beste manier om blessures te voorkomen is door spelers en speelsters een goede warming-up te laten doen. “Met een goede warming-up warm je de spieren op de juiste manier op en bespoedig je het herstel na een zware inspanning” zegt onze clubfysiotherapeut en speler van het Eerste elftal, Tom Peters.

Belasting en belastbaarheid

Tijdens het voetballen worden spieren, botten, gewrichten en andere lichaamsdelen voortdurend belast. Peters legt uit: “Als een speler explosiever wil vrijlopen of sneller van richting wil veranderen, dan wordt de belasting groter. Wanneer de belasting groter is dan de belastbaarheid van de speler, is er sprake van overbelasting.

Het is cruciaal voor trainers om rekening te houden met de belastbaarheid van elke speler. Dit varieert per individu en kan afhankelijk zijn van factoren zoals vermoeidheid, lichte klachten, of specifieke periodes in het jaar, zoals nu na een zomervakantie maar ook bij een groeispurt. Peters adviseert trainers daarom ook: “Observeer je spelers goed en vraag na de training hoe ze de inspanning hebben ervaren. Dit kan helpen om overbelasting te voorkomen.

Spelers in de groei

Tijdens groeispurten, een fase die vooral in de puberteit plaatsvindt, zijn spelers extra kwetsbaar. Peters verduidelijkt: “Bij jongens start de groeispurt meestal rond hun twaalfde en eindigt rond hun achttiende. Bij meiden begint dit eerder, rond hun elfde, en duurt het tot ongeveer hun vijftiende.” In deze periodes groeien spieren, botten, pezen en gewrichten niet met dezelfde snelheid, wat het lichaam tijdelijk uit balans kan brengen. Trainers moeten alert zijn op signalen van overbelasting en blessures en bereid zijn om de belasting aan te passen.

Blessurepreventie

Tom Peters, fysiotherapeut

Een gedegen warming-up is essentieel om blessures te voorkomen. “Vormen van balanceren, vallen, springen en landen helpen knie- en enkelblessures te voorkomen,” zegt Tom. Specifieke krachttraining, inclusief oefeningen voor rompstabiliteit, draagt ook bij aan blessurepreventie.

Het FIFA 11+ warming-up protocol is een wetenschappelijk onderbouwd programma dat gericht is op het verminderen van blessures door middel van vijftien oefeningen voor kracht, balans en coördinatie. Peters moedigt aan: “Dit protocol besteedt aandacht aan veel risicofactoren voor blessures en kan eenvoudig in de training worden geïntegreerd.

Voor meer informatie over het FIFA 11+ warming-up protocol, kun je de volgende link bezoeken: FIFA 11+ Warming-Up protocol.

Ai, toch een blessure opgelopen?

Binnen Milheezer Boys hebben we de beschikking over zorgprofessionals die jou, als speler, kunnen helpen bij een blessure. Daarnaast is er een samenwerking met JVDI De Fysioclub. “Bij blessures kan een vroegtijdige diagnose en behandeling veel tijd besparen,” aldus Peters. Spelers kunnen gebruikmaken van het gratis inloopspreekuur bij Tom Peters of Gerrie Nooijen.

Het inloopspreekuur vindt plaats op:

  • Maandag 20:00 – 20:50 bij De Fysioclub in Deurne (Fabrieksstraat 24)
  • Donderdag 18:30 – 19:30 bij Milheezer Boys

Maak een afspraak via de volgende link: Blessurespreekuur JVDI De Fysioclub.

 

 

 

Door deze tips en de juiste begeleiding hopen we bij Milheezer Boys een blessurevrij voorbereiding én seizoen tegemoet te gaan!

Deel met je vrienden